Субота, 20.04.2024, 09:55
Вітаю Вас, Гість
   
Раціональне харчування

Харчування є одним з найважливіших факторів, що забезпечують нормальний потік процесів росту і розвитку дитини, стійкість до впливу несприятливих умов, високий функціональний рівень провідних систем організму.

    Раціональне харчування – це харчування здорових дітей, що повністю відповідають віковим фізіологічним потребам організму в основних речовинах і енергії.

    Залежно від віку діти повинні щодня одержувати певну кількість енергії, живильних, мінеральних речовин і вітамінів.

    Білки є життєво необхідними речовинами й мають особливе значення в харчуванні дітей. Насамперед це основний пластичний матеріал, що йде на побудову кліток, тканин, органів. Необхідні вони також для утворення ферментів, гормонів, гемоглобіну крові, вони формують з'єднання, які забезпечують імунітет. Білки беруть участь у процесах засвоєння жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів. Особливо велика їхня роль у засвоєнні організмом вітаміну С.

    Жири є джерелом енергії, вони необхідні для побудови клітинних оболонок, беруть участь в обміні речовин, відіграють роль запасного живильного матеріалу, забезпечують засвоєння багатьох вітамінів.
    Найбільш легко засвоюються організмом молочні жири (вершкове масло, вершки, сметана), сутужніше - свинячий, баранячий, яловичий жир, тому їх не рекомендується використати в харчуванні дітей дошкільного віку. Варто уникати надлишкового споживання жирів, тому що це може привести до ожиріння.

    Вуглеводи – головне джерело енергії, разом з білками й жирами вони беруть участь в обміні речовин. Більша частина харчового раціону дитини складається з вуглеводів, добова норма вуглеводів в 4 рази більше, ніж жиру і білка. Вуглеводи втримуються в продуктах рослинного походження - крупах, картоплі, овочах, фруктах. Багаті вуглеводами цукор, хліб, мед, цукерки. Надлишкова кількість вуглеводів легко перетворюється в жир і нерідко є однією із причин ожиріння, а надлишок солодощів сприяє розвитку карієсу зубів.

    Мінеральні речовини, що входять до складу харчових продуктів, діляться на макроелементи, (кальцій, калій, фосфор, натрій, хлор) і мікроелементи (фтор, цинк, мідь, йод). Особливе значення в харчуванні дітей надається солям кальцію й фосфору, які формують кісткову й зубну тканини, входять до складу гормонів, беруть активну участь в обмінних процесах. Кальцію властиво протизапальна й антиалергічна дія.

    Вітаміни відіграють роль каталізаторів в обмінних процесах, вони необхідні для росту й розвитку кліток, тканин. Вітаміни вводяться з їжею. Як правило, вони не синтезуються в організмі. Вітаміни діляться на 2 групи: жиророзчинні (А, D, Е, К) і водорозчинні (С, В).

    Вода – необхідна складова частина раціону, вона входить до складу кліток і тканин, бере участь у процесах, що забезпечують життєдіяльність організму; з водою видаляються кінцеві продукти обміну. Вода в організм надходить із продуктами (особливо багато її втримується у свіжих фруктах і овочах), а також у вільному стані (чай, компот, суп). У добу кількість рідини, що надходить в організм дітей 3-7 років, повинне бути в межах 1,5-2 л. Потреба в рідині коливається залежно від сезону року, віку, індивідуальних особливостей дитини. Надлишкова кількість води не рекомендується, тому що це веде до перевантаження нирок, серця. 

Як правильно підібрати їжу



  • Харчові продукти повинні містити білки, жири, вуглеводи, вітаміни й мінеральні речовини.
  • При кожному прийомі їжі варто вживати продукти із всіх чотирьох груп.
  • Кількість їжі повинне бути достатнім.
  • Не слід переїдати.
  • Необхідно уникати штучних напоїв.
  • Їжа повинна бути якісною й свіжою.

Вітаміни

 Продукти, багаті на вітаміни

Вітамін А

Печінка, яйця, молоко й молочні продукти, темно – зелені й жовтогарячі овочі, фрукти і ягоди (морква, обліпиха, абрикоси, гарбуз, цитрусові).

Вітамін С

Яблука, смородина, шипшина, цитрусові, аґрус, капуста, картопля, перець, помідори, полуниця, салат

 Вітамін D

Масло, молоко, жовтки яєць, морська риба.

Вітаміни

 Для чого потрібні вітаміни

Вітамін А

Потрібний для здорової шкіри й волосів, росту костей і розвитку зубів, гарного зору.

Вітамін С

Бере участь в утворенні енергії в клітках. Допомагає організму боротися з інфекціями.

 Вітамін D

Допомагає росту й формуванню костей кістяка й зубів (особливо в дитячому віці).

БІЛКИ – «цеглинки» для будівництва клітинок 

 ЖИРИпродовольчі й паливні склади

 ВУГЛЕВОДИ – паливо для клітинок

 Енергетична цінність (калорійність) деяких продуктів харчування


 

Продукти харчування

 Калорійність продуктів, ккал

Чашка бульйону

Цукерка карамель

Хрусткий хлібець

Чай із цукром

Яблуко

Яйце

Скиба сірого хліба

Склянка виноградного соку

Порція збитих вершків

Бутерброд із сиром (без масла)

Порція відварної картоплі

Свиняча відбивна нежирна

Бутерброд із шинкою

Шматок торта

Порція смаженої картоплі

Молоко 0,5 л

Порція сосисок

Порція морозива

Шніцель по-угорськи

Половина смаженого курчати

Бутерброд з маслом

Чашка кава з молоком і цукром

Порція смаженої грудинки

Борщ зі свіжою капустою, 500 м

Гуляш

Картопля з маслом

Компот зі свіжих фруктів

10

20

40

45

65

85

100

110

150

150

170

180

205

290

330

330

375

440

725

810

325

450

900

225

351

236

149

 Добова витрата енергії в дитини становить:

1-3 років - 1540 ккал,

4-6 років - 1970 ккал,

7 років - до 2000 ккал.

 

Об'єм порцій для дітей дошкільного віку (у грамах)

 

МЕНЮ

 3-4 року

 5-6 років

Сніданок:

Каша або овочеве блюдо

Омлет, м'ясне або рибне блюдо

Чай

Обід:

Суп

М'ясна котлета, суфле

Гарнір

Компот

Підвечірок:

Кефір, молоко

Печиво \ булочка

Фрукти

Вечеря:

Овочеве блюдо або каша

Молоко, чай

Хліб на весь день:

Пшеничний

Житній

 

200

50

150

 

50

150

70

110-130

 

200

25\50

100

 

200

150

 

110

60

 

200

50

200

 

50

200

70

130-150

 

200

35\60

100

 

200

200

 

110

60

 Добовий об'єм їжі

 1700 – 1850

 1900 – 2100

 Зразковий набір продуктів харчування в день на одну дитину (у грамах)

 

Продукти

Для дітей у віці від 3 до 7 років

Хліб пшеничний

Хліб житній

Борошно пшеничне

Борошно картопляне

Крупу, бобові, макарони

Картопля

Овочі різні

Фрукти свіжі

Кондитерські вироби

Цукор

Масло вершкове

Масло рослинне

Яйце (штук)

Молоко

Сир

М'ясо

Риба

Сметана

Сир

Чай

Кавовий напій

Сіль

Дріжджі

Білки

(у тому числі тваринного походження)

Жири

(у тому числі тваринного походження)

Вуглеводи

110

60

25

3

45

220

250

150

10

55

25

9

0,5

500

50

100

50

15

5

0,2

2

8

1

73г

45,3г

67,6г

14,8г

292,6г

 Калорійність (ккал)

 2016

Харчування буде правильним, якщо:

  • їжа різноманітна;
  • дотримуються санітарно – гігієнічні правила готування їжі й зберігання харчових продуктів;
  • приймати їжу регулярно;
  • ураховуються національні, кліматичні й сезонні особливості людини;
  • зберігається нормальна вага тіла.